DeathKO | v.24xx Light Farm | ORION | Beta: 17 Kasım | Official: 24 Kasım

2023 ÖTV Zammı ve ÖTV İndirimi

ReaL Çevrimdışı
8 Mart 2012
38,879
312
83
35
2023 ÖTV Zammı ve ÖTV İndirimi


Yeni seneye girerken karşımıza çıkan en büyük durumlardan birisi de; gerek vergi oranları gerek ise de indirimler olacaktır. Gayrimenkulü olanlar ya da yatırım yapmak isteyenlerde veya çeşitli şekilde karşımıza çıkan durumların beraberinde; bizler de bazı konulardan merak unsurunu göz önünde bulunduruyoruz. Yeni bir seneye girerken en çok merak edilen konulardan birisi ise; 2023 ÖTV zammı ve indirimi nedir ve oranları nelerdir sorusu olacaktır.

ÖTV Nedir?


Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz kelimelerden birisi ÖTV’dir. Aslında kelime olarak değerlendirmek değil; aksine vergi türü olarak değerlendirmek gerekmektedir. ÖTV, özel tüketim vergisi anlamına gelmektedir. Bu vergi, 2002 senesinde Avrupa Birliği kalite standartları baz alınarak yürürlüğe girmiştir. Bu vergi türü diğerlerinden çok daha farklı bir anlamı taşımaktadır ve sadece gayrimenkul ürünleri üzerinden bu vergi alınmaktadır.

ÖTV Nasıl Hesaplanır?


Bazı ürünlere belirli oranlarda ÖTV uygulanır ve devamında da bunların belirli oranda verilmesi gerekmektedir. Ölçüt olarak kullanılan eldeki malın fiyatı ve aynı zamanda da malın kalitesi olacaktır. Kaldı ki 30.000 TL’lik araba sahibi olan kişi ile 4.000 TL’lik araba sahibi olan kişinin vergisi bir olmayacaktır. Yaklaşık olarak %45 oranlı bir şekilde otomobile bağlı olarak artmakta ve üzerine %18 ile KDV ödenmekte ve devamında da ÖTV ortaya çıkmaktadır.

ÖTV Zam Oranları 2023

Alkolde Yüzde 23.9 Artış Olacak


https://www.kredinotuforum.com/wp-content/uploads/2023/11/2023-yeni-raki-fiyati.jpg
2023 yeni rakı fiyatı

Bazı taslaklar güncellendi ve aynı zamanda bazı zamlar da bu sayede güncellenmiş oldu. Bu oran elbette söz konusu alkole de vurmuştur. 2023 Alkolde ÖTV zammı %23.9 şeklinde bir artış göstermiştir. Yılın sonunda kazanılan gelir; 10.5 milyar olarak öngörülmektedir. Aslında bu oran yıl sonunda; 12.3 milyar lira olacaktır. Bu da 2.3 milyar lira daha fazla vergi elde edilmiş olduğunu göstermektedir. Alkol fiyatları 2023 yılında ne kadar olacak diye düşünüyorsanız ilgili makalemiz size göre.

Sigarada Yüzde 2.8 Artış Olacak


Enflasyon sepetine baktığımız zaman, söz konusu zam için 2023 sigara ÖTV zammı oranı %2.8 şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Yılın başında 37.7 milyar lira olarak öngörülüyor olsa bile, yıl sonunda bu rakam 44.4 milyar lirayı bulacaktır. Son duruma da baktığımız zaman, sigaradan alınan ÖTV zammı sayesinde sene sonunda; 6.9 milyar lira daha fazla gelir elde edilecektir. 2023 sigara fiyatları ile tüm güncel listeye ulaşabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlarda Yüzde 15.4 Artış Olacak


https://www.kredinotuforum.com/wp-content/uploads/2023/09/2023-arac-vergileri-otv-oranlari-ne-kadar.jpg
2023 arac araba otv vergileri oranlari

Yasa teklifinin B cetveline göre ise; motorlu taşıtlar üzerinden alınan oran çok daha fazla artışa neden olacaktır. Yaklaşık olarak %15.4’lük bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar şimdilerde bakıldığı zaman 20.8 milyar liralık bir artıştan söz ediliyor olsa bile; bu sene sonunda 24 milyar liraya denk gelecektir. Daha detaylı bilgi için 2023 Otomobil ÖTV oranları konusuna bakabilirsiniz.

Beyaz Eşyada Yüzde 47.6 Artış Olacak


https://www.kredinotuforum.com/wp-content/uploads/2023/11/2023-beyaz-esya-otv-zam-orani.jpg
2023 beyaz eşya ötv zam oranı

Gerek çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi olsun gerek ise de buzdolabı olsun bu gibi beyaz eşyalara baktığımız zaman; 2023 beyaz eşya ÖTV zam oranı konusunda %47.6 oranında bir rakam belirlemiştir. Bu da sene sonunu düşündüğümüz zaman; 8.3 milyar lira daha fazla kazanılacağı ve bu oranda artış olacağını göstermektedir.

Akaryakıtta Yüzde 20.2 Artış Olacak


Akaryakıtta yaklaşık olarak %20.2’lik bir artış söz konusu olacaktır. Her ne kadar 68.4 milyar lira olarak görülüyor olsa da; 57.2 milyar lira olarak güncellenmiş bir gelir söz konusudur. Fakat bakıldığı zaman sene sonunda bu oranın; 68.7 milyar lira olacağını söyleyebiliriz. 2023 benzin ve mazot ÖTV zam oranı en çok araç sahiplerini ilgilendiren bir konu.

ÖTV İndirimine Tabi Tutulan Ürünler

  • Yurt dışındaki bir kişiye teslimi yapılacak olan ve gümrükten bölgesi kapsamında çıkan mallar,
  • Silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları doğrultusunda alınan mallar,
  • Bir diğer durum ise otomobil alımı için geçerli olacaktır. Özellikle de engelli bir vatandaş için oldukça faydalı bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. ÖTV indirimi, ÖTV indirimli araç almak konusu kapsamındadır. Kullanıcı engelli ve H sınıfı ehliyet alabilir belgesi bulundurmalıdır.
Kredi Veren Bankalar << DETAYLI BİLGİ İÇİN


En yüksek faiz veren banka <<< DETAYLI BİLGİ İÇİN


Tik Tok <<< DETAYLI BİLGİ İÇİN


Tik Tok Takipçi << DETAYLI BİLGİ İÇİN